Monday, November 23, 2015

❅ Valkoinen noita ❅


Naruki Nagakawan tarinoima ja Pairanin piirtämä manga Valkoinen noita (Shiroi Majo) kertoo Simo Häyhästä Suomen talvisodassa - paitsi että tällä kertaa Häyhä ja muutama muukin historiasta tuttu hahmo ovat naisia. Kuten takakannessa varoitellaankin, tätä mangaa ei kannata ottaa kovin vakavana kuvauksena talvisodasta.


Tarina alkaa, kun Suomeen syttyy sota. Venäläiset tappavat nuoren Aki Kirjavaisen ystävän Katrin ja salaperäinen tarkka-ampujatar Simo Häyhä saapuu auttamaan. Akista tulee hieman vastahakoisen Simon oppipoika. Tästä eteenpäin pokkari käsittelee sodankäyntiä ja Akin tahtoa kostaa Katrin kuolema. Mukaan tulee myös vastapuolen tarkka-ampujatar Grazia, punainen noita, jonka kanssa valkoinen noita Simo ottaa yhteen.


En ole itse perehtynyt Suomen sotahistoriaan mitenkään erityisen hyvin - mitä nyt puuduttanut takapuolta lukion historiantunneilla. Simo Häyhä on kuitenkin minullekin tuttu henkilö ja Valkoisen noidan naisversio hänestä vastaa melko hyvin saamaani mielikuvaa. Mangan Simo on vähäpuheinen, sisukas ja jopa hieman tyly, ihan kuin stereotyyppinen suomalainen.


Omaan makuuni Valkoisessa noidassa on ehkä liikaakin sotimista. Kyllä, talvisotaanhan tämä sijoittuu, mutta minusta olisi ollut kiinnostavaa esimerkiksi lukea enemmän Simon ajatuksista. Kaikki mangan hahmot jäävät vähän ontoiksi yhden piirteen hahmoiksi. Erityisesti Aki tuntuu kovin stereotyyppiseltä päähenkilöpojalta hiustyyliään myöten. Toisaalta sota pitää jännitystä yllä ja varsinkin valkoisen ja punaisen noidan yhteenotot ovat mielenkiintoista seurattavaa. Sotaa ei onneksi kuvata liian raakana ja pientä hyväntuulisuuttakin mangassa on mukana.


Me suomalaiset tunnetusti haluamme aina tietää, mitä muut meidän kansastamme ajattelevat, joten siinä mielessä Valkoinen noita on mielenkiintoinen lukukokemus. Suomalaisista välittyy onneksi varsin positiivinen kuva, kun taas "idän suuren valtion" punainen noita ei pelkää tappaa edes omia alaisiaan.


Valkoiselle noidalle on ilmeisesti luvassa jatkoa tammikuussa. Odotan innolla, miten tarina jatkuu ja millaisia käänteitä tekijät ovat vielä keksineet! Toivoisin, että hahmoja vähän syvennettäisiin, mutta toisaalta Valkoista noitaa lukee ihan uteliaisuudestakin, miten japanilaiset tekijät näkevät suomalaiset.

4 comments:

 1. Heh! Minä olet harkinnut ostavani tuon pokkarin, mutta jotenkin olen vähän pelännyt juuri sitä, miten talvisota siinä kuvataan tai yleensäkin suomalaisuus. Jotenkin seitsemän euron käyttäminen pokkariin, jota epäilee on tuntunut liian isolta kynnykseltä.
  Itse juuri käyn historian 4 kurssia ja siksi tuoreessa muistissa sodankulku, joten voisihan sitä ostaa tuonkin, mikäli se oli ihan hyvä mielestäsi.

  http://mintunvihreassa.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta ainakin tää oli ihan mielenkiintoinen! Eihän tää mikään realistinen kuvaus ole, mutta oli hauskaa nähdä miten suomalaiset kuvataan. :D Mun mielestä tää on siis siinä mielessä ihan lukemisen arvoinen, vaikkei tässä ookaan mitään mullistavaa tarinaa (tyyliin aiemmin julkaistu Finlandia, kun sekin sijoittuu Suomeen mutta juoni ei ehkä oo kaikkein ihmeellisin). :D

   En kyllä hirveesti osaa sanoa miten todenmukainen tuo sodankulku on tuossa verrattuna oikeaan talvisotaan, mutta sen voin sanoa että ei ne sotilaat varmaan ilman pipoja siellä taistelleet. :D

   Delete
  2. Joo, minäkin luin Finlandian ja ostinkin sen toisen osan vain ihanan piirtotyylin takia, en niinkään juonen. (köh. Niin mikä siinä mangassa olikaan se tärkein asia...) Mutta pitää varmaan harkita ostavansa tuon Valkoisen noidankin, jos saisi jostain riivittyä seitsemän euroa. :D

   http://mintunvihreassa.blogspot.fi/

   Delete
  3. Finlandia on kyllä nätti! :D Kiva jos mun postaukset innostaa ihmisiä uuden mangan pariin. ^^

   Delete